Valstybinė mokesčių inspekcija prie FM
Mobili aplikacija „Pranešk”
2014

Kur galima rasti sprendimą: Programėlė „Pranešk“ skirta išmaniesiems telefonams su „Android“ operacine sistema ir „Apple iPhone“

Kodėl ir kaip?

Mobilioji programėlė „Pranešk" skirta skatinti gyventojų pilietiškumą ir sąmoningumą bendradarbiaujant su mokesčių administratoriumi. „Pranešk“ suteikia galimybę perduoti informaciją apie pastebėtus mokesčių vengimo atvejus mokesčių administratoriui paprastai ir operatyviai – tiesiog mobiliuoju telefonu. Pastebėjęs galiami daromus mokestinius pažeidimus, turėdamas išmanųjį telefoną, mokesčių mokėtojas gali nufotografuoti, padaryti audio ar video įrašą, pažymėti pastebėto pažeidimo vietą žemėlapyje ir šią informaciją perduoti VMI. Informaciją apie galimus pažeidimus, esant poreikiu VMI taip pat perduoda ir kitoms institucijoms, pagal kompetenciją. Sukurti šiuolaikinę informavimo priemonę VMI paskatino nuosekliai didėjantis VMI pasitikėjimo telefonu 1882 gaunamų parnešimų skaičius, auganti išmaniųjų telefonų rinka, didėjantis VMI klientų IT raštingumas. Kuriant programėle visų pirmą orientavomės į jos paprastumą vartotojui ir žinoma funkcionalumą.

Kuo išskirtinis?

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) mokesčių mokėtojams pristatė naują paslaugą – programėlę išmaniesiems telefonams „Pranešk“. Programėlė „Pranešk“ papildė jau veikiančias paslaugas, skirtas informuoti mokesčių administratorių - pasitikėjimo telefoną 1882 ir e. anketą, kurie per 8 metus po VMI atliktų patikrinimų, pagal pasitikėjimo telefonu, e. anketa ir mobilioji aplikacija „Pranešk“ gautą informaciją, už įvairius mokestinius pažeidimus verslininkai į valstybės biudžetą turėjo sumokėti beveik 90,5 mln. litų mokesčių, baudų ir delspinigių iš jų vien. Remdamiesi gauta informacija VMI specialistai nustatė daugiau nei 18 mln. litų išmokėto neapskaityto darbo užmokesčio, beveik 1200 nelegaliai dirbusių asmenų, už nustatytus pažeidimus surašė 210 administracinių teisės pažeidimų protokolų dėl neapskaityto darbo užmokesčio išmokėjimo, 545 administracinių teisės pažeidimų protokolus dėl nelegalaus darbo atvejų, 271 administracinių teisės pažeidimų protokolą dėl darbo užmokesčio mokėjimo tvarkos pažeidimų, daugiau nei 3800 administracinių teisės pažeidimų protokolus dėl kitų teisės aktų pažeidimų. Pagal nustatytus neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo faktus teisėsaugos institucijos pradėjo 105 ikiteisminius tyrimus. Tokią paslaugą mokesčių mokėtojams VMI pristatė pirmoji Europoje. Sukurti šiuolaikinę informavimo priemonę VMI paskatino nuosekliai didėjantis VMI pasitikėjimu telefonu 1882 gaunamų parnešimų skaičius, auganti išmaniųjų telefonų rinka, didėjantis VMI klientų IT raštingumas. Vis dėlto pagrindinis akstinas naujai paslaugai sukurti buvo vertinimas, kad visuomenės pilietiškumo didėjimas ir sudarymas galimybių pilietiškai sąmoningiems mokesčių mokėtojams ir gyventojams patiems prisidėti prie šešėlinės ekonomikos mažinimo, „atsiperka“: įvertinę jau 6 metus veikiančio pasitikėjimo telefono naudą, tikimės, kad ir programėle „Pranešk“ pateikta informacija padės biudžetui sugrąžinti milijonus nuslėptų mokesčių. Kovoje su šešėliu pasitelkta išmaniesiems telefonams skirta programėle „Pranešk“ gyventojai praneša mokesčių administratoriui informaciją apie mokamus atlyginimus „vokeliuose“, kvito neišdavimą, nelegalų darbą ir t.t., pvz. gavus pranešimą apie vienoje dėvėtais drabužiais iš užsienio prekiaujančia įmonėje galimai daromus mokestinius pažeidimus VMI atliko operatyvų patikrinimą, kurio metu nustatyta, jog prekybos ir atsiskaitymo su pirkėjais vietoje, kurioje fiziniai asmenys už prekes atsiskaito grynaisiais pinigais neįrengtas ir nenaudojamas kasos aparatas (EKA), o neapskaitytų pajamų suma tik per vieną prekybos dieną viršija 33 tūkst. Lt. Išmaniesiems telefonams skirtos programėlės „Pranešk“ šiuo metu turi virs 2000 vartotojų kurie teikia informaciją apie mokestinius pažeidimus, daugiausia gauta dėl viešojo maitinimo sektoriaus teikiamų paslaugų, dėl mažmeninės prekybos, transporto paslaugų ir kitų sektorių. Daugiausiai gauta pranešimų, kuriuose minima informacija dėl neapskaitomų pajamų, atlyginimų mokėjimo vokelyje, nelegalus darbo ir kt.


Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies).

Būtinieji slapukai įdiegiami automatiškai ir jiems nėra reikalingas Jūsų sutikimas. Taip pat galite sutikti ir su kitų slapukų naudojimu. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.